© Iris Humm

 

El silenci creatiu

“LA CREACIÓ NO NECESSITA LA PURESA, SINÓ EL SILENCI.”

JOSEP MARIA ESQUIROL

 

 
2 Experiencies color.png
 

Silencis_al Territori és una proposta global que vol - d’una manera pedagògica i filosòfica - establir la relació entre l’art i l’educació actuals a través del silenci. És un projecte que vol involucrar territori en el sentit més ampli i incloure quatre escoles - almenys una per província al territori català - i fer confluir les diferències i la diversitat: poder fer caminar als infants entre fronteres i llenguatges per enriquir la seva formació. Vol vincular el coneixement a una altra manera de mirar - més actual - i fer entrar el fora dins les escoles i aportar societat i realitat. 

 

© Leonard Beard, 2017

© Leonard Beard, 2017

 

CONCEPTE

George Steiner fa referència al silenci, a la necessitat absoluta del silenci i diu que avui en dia és un dels luxes més preuats i difícils d’aconseguir. Estem permanentment imbuits en els sons, els sorolls i les imatges i no hi ha cabuda per al silenci ni per qualsevol moment interior.

Silencis, es un projecte ideat per DadàBarcelona que pretén fer viure als nens experiències noves envers el silenci; és un granet de sorra més a una nova manera d'educar, una eina de creixement: una proposta valenta!

La nostra proposta vol ser un camí cap al coneixement i l’equilibri: silenci com a base de la reflexió i la creativitat, com a base de la concentració i com a repòs. 
També vol deixar una empremta útil: llegir el silenci dels altres o dels espais i poder interpretar-los, comunicar-se sense necessitat de parlar o crear silenci a través de la presència. 

I, finalment, marcar-nos un repte: aprendre a prendre’s el temps per a fer les coses, saber perdre el temps i trobar els propis silencis!

 

El PROJECTE

Silencis és una experiència que dura una setmana sencera en una escola pública d’educació infantil i primària: l’escola es buida de mobiliari, s’aturen les classes, els professors es converteixen en espectadors amb els seus alumnes i es proposen 6 instal.lacions - exposicions, 3 espectacles, 4 classes magistrals, sortides i accions ciutadanes a càrrec de 15 professionals.

Cinc dies dividits en cinc visions de silenci diferents: 
Arts visuals, sonores, performatives, filosòfiques i arquitectòniques

 
 

FITXA TÈCNICA

SILENCIS_AL BOSC DE LA PABORDIA
Del13 al 17 novembre de 2017


Edats
INFANTIL i PRIMÀRIA [de 3 a 12]

Participació [Durada]
450 NENS I NENES [UNA SETMANA]

Col.laboradors DadàBarcelona
Georgina Oliva, Elena Montes i Ivan Morros
Ingrid Pratmarsó i Salvador Sunyer

Artistes
Antoni Arola, Leonard Beard, Anna Berenguer, Pepi De Boissieu, Marina Congost, Dadàbarcelona_Ester Rovira, Joan M. Del Pozo, Mercè Framis, Iris Humm, Kamtchàtka, Lolo & Sozaku, Anna Macau, Rocío Manzano, Filippo Minelli, Elena Montes, Georgina Oliva, Penique Productions, Octavi Serra, Sons Barcelona i Laura Veraguas.

Concepte del Workshop
CINC DIES DIVIDITS EN CINC VISIONS DE SILENCI DIFERENTS:
ARTS VISUALS, SONORES, PERFORMATIVES, FILOSÒFIQUES I ARQUITECTÒNIQUES

Tipus de silenci
CREATIU, ESPACIAL, REFLEXIU, CULTURAL, EDUCATIU, EL SILENCI I LA MÚSICA, EL SILENCI I EL BUIT, EL SILENCI I LA POR, EL SILENCI I LA DESTRUCCIÓ i
EL SILENCI I LA MORT

SIlencis_al Territori és un projecte de
DadàBarcelona

A l'escola del
El Bosc de la Pabordia

En el marc de

ATEMPO.jpg
 

Una iniciativa de

Amb el suport de

Amb la col.laboració de

FCI.jpg
Sabadell.jpg
TA.jpg

Patrocinadors

Patros.jpg
 

Col.laboradors
Ampsa Gironabus . Bauhaus . Casa Virupa . Dispuig . Farreras Nadal . Global Media . Grues Llogater . Hiperescola . N Vicens . Pmf Advocats  . Scolarest . Tessuti . Vàlida .
Vilars Rurals .

 

El silenci EDUCATIU

“ LA PRÀCTICA QUOTIDIANA DEL SILENCI NO NOMÉS TRANSFORMARÁ ELS ESTUDIANTS SINÓ TAMBÉ ALS DOCENTS PERQUÈ ELLS ES TROBEN EN LA MATEIXA REALITAT. ELEVARÀ EL NIVELL DEL PENSAMENT DE L’AULA, FARÀ CRÉIXER LA COMPRENSIÓ EMOCIONAL I DONARÀ EQUILIBRI EN LA PART ESPIRITUAL.”

PITÁGORAS

 
© Octavi Serra, 2016

© Octavi Serra, 2016

 

 

AQUEST PROJECTE INTENTA, DES DE L'INICI, APROPAR ALS NENS I NENES D'UNA ESCOLA DE PRIMÀRIA A LA IDEA DE QUE EL SILENCI NO ÉS UNA COSA IMPOSADA SINÓ UN CAMÍ PROPI I INDIVIDUAL:
CADA UN DE NOSALTRES TÉ
EL SEU PROPI SILENCI!

AMB AQUESTA AFIRMACIÓ I DEFININT A GRANS TRETS Els TIPUS DE SILENCIS VOLEM TEIXIR UN RECORREGUT RIC I AMPLI PERQUÈ ELLS TROBIN ELS SEUS.

 

TIPUS DE SILENCIS

 
 

El silenci I LA MORT

“ LA RESTA ÉS SILENCI ”

HAMLET_SHAKESPEARE