© Iris Humm

 

El silenci creatiu

“LA CREACIÓ NO NECESSITA LA PURESA, SINÓ EL SILENCI.”

JOSEP MARIA ESQUIROL

 

 

 
WORKSHOPS_100.jpg
 

Silencis va ser un projecte d’una setmana amb 6 exposicions, 3 espectacles, 4 classes magistrals, sortides i accions ciutadanes a càrrec de 15 professionals i artistes a l’escola de La Llacuna del Poblenou

Silencis, és un projecte ideat per DadàBarcelona i recolzat per l’Escola la Llacuna del Poblenou, que pretenia fer viure als nens experiències noves envers el silenci. El projecte s'englobava en el marc d'una sèrie de workshops per a escoles que volen fer mirar als nens d'una altra manera; és un granet de sorra més a una nova manera d'educar, una eina de creixement: una proposta valenta!

La nostra proposta va ser un camí cap al coneixement i l’equilibri: silenci com a base de la reflexió i la creativitat, com a base de la concentració i com a repòs. 

També volia deixar una empremta útil: llegir el silenci dels altres o dels espais i poder interpretar-los, comunicar-se sense necessitat de parlar o crear silenci a través de la presència.

 
CARTELL DE  FLAVIO MORAIS, 2016

CARTELL DE FLAVIO MORAIS, 2016

FITXA TÈCNICA

SILENCIS_LA LLACUNA DEL POBLENOU
Del14 al 18 novembre de 2016


Edats
INFANTIL i PRIMÀRIA [de 3 a 12]

Participació [Durada]
482 NENS I NENES [UNA SETMANA]

Col.laboradors DadàBarcelona
GEORGINA OLIVA, ELENA MONTES I INGRID PRATMARSÓ
LALI BOSCH i JORGE LARROSA

Artistes
ANTONI AROLA, PEPI DE BOISSIEU, SUSANA CASTRO, CIA. MANOLO ALCÁNTARA, MERCÈ FRAMIS, MAX GLAENZEL, SONIA GÓMEZ, IRIS HUMM, ANA LABRADOR, JORGE LARROSA, HELENA LIZARI, LOLO & SOSAKU, ROCÍO MANZANO, FLAVIO MORAIS, ELENA MONTES, PENIQUE PRODUCTIONS, OCTAVI SERRA I SONS BARCELONA.

Concepte del Workshop
CINC DIES DIVIDITS EN CINC VISIONS DE SILENCI DIFERENTS:
ARTS VISUALS, SONORES, PERFORMATIVES, FILOSÒFIQUES I
ARQUITECTÒNIQUES

Tipus de silenci
CREATIU, ESPACIAL, REFLEXIU, CULTURAL, EDUCATIU, EL SILENCI I LA MÚSICA, EL SILENCI I EL BUIT, EL SILENCI I LA POR, EL SILENCI I LA DESTRUCCIÓ i EL SILENCI I LA MORT

Patrocinadors
AJUNTAMENT DE BARCELONA
AGPOGRAF Impressors

Col.laboradors
INLEA + ÍNDICE + VERKAMI A L'ESCOLA
 

 

 

El silenci EDUCATIU

“ LA PRÀCTICA QUOTIDIANA DEL SILENCI NO NOMÉS TRANSFORMARÁ ELS ESTUDIANTS SINÓ TAMBÉ ALS DOCENTS PERQUÈ ELLS ES TROBEN EN LA MATEIXA REALITAT. ELEVARÀ EL NIVELL DEL PENSAMENT DE L’AULA, FARÀ CRÉIXER LA COMPRENSIÓ EMOCIONAL I DONARÀ EQUILIBRI EN LA PART ESPIRITUAL.”

PITÁGORAS

 
INSTAL.LACIÓ DE  LOLO & SOSAKU  , 2016  _ © Iris Humm

INSTAL.LACIÓ DE LOLO & SOSAKU, 2016 _ © Iris Humm

 
 

 

AQUEST PROJECTE INTENTAVA DES DE L'INICI APROPAR ALS NENS I NENES D'UNA ESCOLA DE PRIMÀRIA A LA IDEA DE QUE EL SILENCI NO ÉS UNA COSA IMPOSADA SINÓ UN CAMÍ PROPI I INDIVIDUAL:
CADA UN DE NOSALTRES TÉ EL SEU PROPI SILENCI!
AMB AQUESTA AFIRMACIÓ I DEFININT A GRANS TRETS ESL TIPUS DE SILENCIS VAM ANAR TEIXINT UN RECORREGUT RIS I AMPLI PERQUÈ ELLS TROBESSIN ELS SEUS.

 

TIPUS DE SILENCIS

 
 

El PROJECTE

El primer dia vam començar per la imatge, representada pel dissenyador Antoni Arola, l’escenògraf Max Glaenzel i el col·lectiu d’artistes especialitzat en instal·lacions efímeres Penique Productions. Durant tota la setmana la façana de l’escola va estar intervinguda per l’Octavi Serra, dissenyador industrial i artista.

En la segona jornada, els nens van desenvolupar el silenci envers el so i la música. A càrrec de Sons de Barcelona, una plataforma d’intercanvi lliure de sons i Lolo & Sosaku, un duo d’artistes que investiguen la relació entre música, escultura i moviment.

El tercer dia es va dedicar al moviment, amb classes de dansa d’Helena Lizari (ballarina i coreògrafa) i Elena Montes (graduada en dansa), ioga amb Susana Castro (graduada amb dansa i professora de ioga) i Anabel Labrador (actriu, ballarina i performer), performance amb Sònia Gómez (ballarina, performer i coreògrafa) i Rocío Manzano (actriu i directora) i un espectacle de circ de la Companyia Manolo Alcántara.

Dijous, els alumnes van fer visites a diferents espais que inspiren silenci, com CAN FRAMIS, el PARC CENTRAL DEL POBLENOU, el CEMENTIRI DEL POBLENOU, el PONT DEL PETROLI i LA PLATJA DE BADALONA, la CAPELLA LAÏCA DE TÀPIES a la Ciutadella, un CENTRE BUDISTA al Montseny, el MONESTIR DE SANTA CECÍLIA a Montserrat i el MONESTIR DE POBLET.

L’últim dia els nens van prendre la iniciativa i es van convertir en agents actius del silenci. En primer lloc es va fer una Àgora de la mà Georgina Oliva (llicenciada en direcció escènica i dramatúrgia), on les experiències viscudes a través del silenci, van tenir un espai per a ser compartides entre els nens a través de la memòria, la reflexió i la suggestió, i on el més important seria allò no dit per tal de poder traslladar l'expressió mes enllà de la paraula.

En segon lloc, i com a acció de cloenda oberta al públic,  vam donar forma i presència al silenci de l'escola La Llacuna amb una columna formada per 482 nens, 25 mestres i una centena de pares i mares que van recórrer la Rambla del Poblenou. Es tractava d'una manifestació silenciosa per expressar el rebuig al soroll que ens aparta de l'atenció, el respecte, la intimitat i l'escolta.

A banda de la programació diària, també es van fer activitats al voltant del menjar a càrrec de Pepi de Boissieu, intervencions a l’espai de DadàBarcelona, narració fotogràfica de tota la setmana de la fotògrafa Iris Humm i molts altres col·laboradors.

 
 

El silenci I LA MORT

“ LA RESTA ÉS SILENCI ”

HAMLET_SHAKESPEARE