Últim dia

 

Avui era el gran dia i el final del trajecte de quinze dies que han estat molt intensos i molt bonics. Hem après tantes coses del teatre que encara ara tinc la sensació que no ens ha donat temps de pair-ho. El teatre ha estat el gran llenguatge, la comunicació, una altra manera de ser o de poder ser i ens ha donat pautes de treball tan diverses i tan interessants que ens ha transportat a un nou món per descobrir.

També hem vist que el món és molt gran i que les realitats molt diverses i hem fet un taller de creació i de denúncia. El projecte ha estat complexe i difícil perquè hem treballat un teatre coral amb trenta nens i nenes i no sempre han tingut la paciència! Però crec que el resultat ha estat molt potent i que han entès que les coses es poden dir ben dites i que la gent escolti!!!

M'agradaria donar moltes gràcies a tots els que ho han fet possible: als professionals que ens han visitat - el Sergi i el Salva, el Xavi Villena, la Claudia Schneider, el Joan Baixas i la Sònia Gómez - i a les professores que ens han ajudat - la Georgina, l'Elena, la Xesca i la Berta -. També a la Marta Bàrbara i al Awais del Punt de Referència i, finalment, a la Maria Rosa Canela - la directora de l'Escola Infantil Mafalda.

 

"Sigues tu mateix, tots els altres papers ja estan agafats!"

Oscar Wilde

 
 

MATÍ

Al matí hem quedat tots a Can Felipa perquè els nens veiessin el lloc - la sala de conferències - i comencessin a prendre les mides... estaven tan nerviosos i excitats que ha costat només dues hores poder-los fer sentar i que ens escoltessin! Després hem donat pautes de posició i hem fet el assaig general!!!

 

MIGDIA

Al migdia, mentre la Georgina i la Xesca es quedaven a Can Felipa a acabar de posar llums i de quadrar detalls, els nens i nenes, l'Elena i jo hem tornat caminant a l'escola sota un sol de justícia i hem fet l'últim àpat junts a la Mafalda. Ha estat molt bonic i molt intens perquè els nens volien saber quina hora era i quan vindrien els pares: els nervis de l'estrena! 

Després ens hem estirat una estona a veure curts i alguna sèrie que ens han demanat i els hem fet parar. Cap a les 4 de la tarda hem tornat a can Felipa i amb un cert ordre hem començat a prepara l'estrena!!!


 

TARDA

I a la tarda hem fet silenci i a les 17.45 ha començat l'espectacle!

La Balsa de la Medusa, Géricault (1819)

LA BALSA DE LA MEDUSA és una història on plantegem un viatge on es descriuen situacions per les quals hi passen els infants que han hagut de fugir de casa seva. No es tracta de descriure una biografia concreta, ni una notícia del diari, sinó una situació comuna i universal. La "Balsa de la Medusa" és un naufragi que perdura en el temps, i aquest ha estat el nostre punt de partida per parlar d’un acte de supervivència que, tot i portar-nos a vegades a una terra hostil, ens trasllada a un altre lloc on poder construir-se de nou. 

 

BENVINGUTS AL NOSTRE TEATRE!

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Últim dia!

Bon dia i molt bones vacances a tothom,
Ester


 


Novè dia

Tenim tantes ganes de teatre...
però aquest any la calor ens ha fet una "mala passada" i estem més cansats del compte!!!

 

MATÍ

Avui el matí hem fet un assaig general per veure on anàvem desorientats i ens hem adonat que amb molta concentració som tots molt capaços de tot i que el guió, les aportacions i les intencions hi són sencers!

No podem posar molt documentació gràfica però us ensenyarem les cares dels nens i algunes de les situacions del matí...

 

MIGDIA

Hem fet el nostre "manguerazo" i sooooooort en tenim. Anem fent-nos molt professionals i sabem com posar-nos perquè ens deixin ben mullats: de cara o d'esquena, amb bicicleta o amb un aro!

I després de dinar hem estat acabant de cosir tots els detalls i hem jugat als filtres de colors!

 

TARDA

A la tarda hem estat fent entrevistes a tots els personatges que surten a la nostra obra de teatre i hem estat acabant la "coreo" dels petits.

També hem acabat el cartell i hem començat a fer el programa de mà!!!!
Ens queden tantes coses per fer...

Però estem segur que tindrem "MOLTA MERDA"!!!!

Novè dia!

Bon dia,
Ester

Vuitè dia

Estem muntant l'obra de teatre... i no sabeu quina feinada! 
Potser no dóna temps de tot però hi posem, tots, moltes ganes. Ara per ara ja tenim una tempesta, un monstre, i una platja molt bonica...!!!

 

MATÍ

Avui hem anat d'excursió: hem anat xino-xano fins el Teatre Nacional de Catalunya. La veritat és que feia molta calor però el trajecte ha sigut curt i quan han obert les portes del Teatre Nacional tothom ha respirat i s'ha estirat profundament!!!!!!!!!

 

Després hem començat la visita i ens hem meravellat de les sales del TNC, dels seus vestuaris i de la seva dimensió... quin teatre tan gran! La Sala Gran, la Sala Petita, la Sala Tallers, la Bugaderia, els Camerinos, la sala de material, la de llums.. és taaaaaan gran!

 

MIGDIA

Hem tornat a l'escola ens hem fet el "manguerazo" i hem dinat! Tenim un grill a la classe dels petits i hem apagat els llums perquè deixés de cantar... menys mal!

També hem aprés a menjar com la Mary Poppins i ho hem aconseguit: quina bona educació! I els grans han seguit la seva gran ciutat KAPPLA mentre uns quants anaven teixint la seva pròpia obra de teatre!!!!

 

TARDA

Hem seguit assajant cada escena... feia tantaaaaaaa calor!!!
 

 

Vuitè dia!

Bon dia,
Ester

 

 

Setè dia

Quina calor que hem passat avui...
però, tot i així, hem anat fent feina per preparar el nostre teatre!

 

MATÍ

Avui hem seguit la nostra obra de teatre. Hem fet parades per descansar i esmorzar i han aparegut cares tan boniques...

 

Mentres un grup anava preparant la banda sonora de l'obra els altres dibuixaven l'ACTE II i pensaven en les imatges que podiem actuar! Ha estat molt bonic veure com els nens escenificaven les paraules de l'Awais: - "quan vaig arribar a Barcelona em sentia sol, sord i cec!" -

 

MIGDIA

Al migida hem fet un "supermanguerazo" i després hem dinat... feia massa calor i un sol intens i els nens i nenes han anat buscant els racons. L'Elena i la Georgina preparaven els proper acte i alguns feien torres i més torres i han acabat construit una ciutat sencera de KAPPLA mentres a l'altra classe feien dibuixos amb ceres... estem tan creatius!!!

 

TARDA

A la tarda hem començat a lligar els espais dels matins i han començat a sortir escenes mooolt interessants. Comencem a cosir les escenes i els entreactes i anem dissenyant els espais, els escenaris i el vestuari... quina dosis més dolça de teatre!

Setè dia!

Bon dia,
Ester

 

Sisè dia

Comencem la segona setmana amb moltes ganes i moltes incògnites... sabeu que farem un teatre? Quines ganes!

 

MATÍ

Avui hem estat plantejant la segona setmana, hem conegut els nens i nenes nous que han arribat i hem fet tres grups de treball per tal de repartir tasques en cada escena. També hem començat  música amb la Berta Carreras.

 

 

Al final hem els hi hem explicat als nens que fariem teatre social i els hi hem demanat què en sabien dels problemes del món. També els hem demanat que dibuixessin alguna imatge per tal d'estirar el fil i ha estat sorprenenet veure que estan molt ben informats sobre temes d'injusticia social o de terrorisme, per exemple! Tenim material gràfic interessant i moltes ganes de fer-ho bé... primer esglaóde l'obra de teatre!

La Georgina ha escrit un guió amb tres escenes i hem anat plantejant els espais, la música i els personatges. Tot comença a tenir molta força!

I mentres uns feien música, els altres preparaven l'escena i les figures... és una meravella sentir que són gairebé personatges d'una obra d'art! 

 

MIGDIA

Al migdia hem dinat i hem estat veient videos del TRICICLE: teatre sense paraules! I més tard hem decidit que el "hit" del Dadà eren els peus de la Gabriela...

 

TARDA

Avui han vingut la Marta i l'Awais per explicar-nos altres realitats i posar un contrapunt als dibuixos del matí. Es tractava d'escoltar una altra història de primera mà i veure que, tot i que partim de moments tràgics, a vegades la realitat també pot ser molt bonica.

La Marta és la directora de Punt de Referència, una entitat catalana sense ànim de lucre creada l’any 1997 per oferir acompanyament i suport al col·lectiu de joves extutelats que han d’emprendre la seva vida adulta un cop surten dels centres on han viscut sota la tutela de la Generalitat de Catalunya.  
La missió de Punt de Referència és afavorir la plena integració social, la igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de vida dels joves extutelats en risc d’exclusió social, en el seu procés d’emancipació.

L'Awais té 20 anys i va arribar a Barcelona fa 5 anys des del Pakistan. Va venir amb el seu tiet - que tenia una botiga a Barcelona - perquè volia estudiar i tenir una vida millor però totes les seves expectatives van quedar soterrades en el negoci del tiet que li va dir que si volia estudiar primer havia de pagar el seu deute de viure amb ell. El feia treballar de les 8.00 del matí a les 10.00 de la nit sense parar. L'Awais només parlava urdú i no entenia res del catatlà i el castellà però sabia dir: -"Què vol dir això?"-. Cada vegada que un client li preguntava on eren les olives, les patates o l'aigua els hi feia aquest pregunta i apuntava en una llibreta el significat. Així va anar aprenent una mica de la llengua i, al final, un dia va decidir escapar-se i anar a la Comissaria de Policia més propera. Allà li van oferir un bitllet de tornada al Pakistan o entrar en un centre de menors i l'Awais va decidir quedar-se i seguir el seu somni de poder estudiar. Després va anar a viure en un pis de PUNT DE REFERÈNCIA a partir dels 18 anys i va poder estudiar. Avui l'Awais treballa d'informàtic, viu i és de la colla dels castellers del poble Sec i parla català i castellà molt correctament. 

També ens ha explicat que és musulmà i que està fent el Ramadà per purificar-se. Ha explicat que l'esforç de no menjar ni beure durant totes les hores de sol del dia fan que l'estomac descansi.

Ha sigut una tarda molt especial i els nens i nenes han fet moltíssimes preguntes i han estat molt interessats en tot el que ens han explicat. Al final l'Awais ens ha dit tres coses molt importants: que hem de tenir molta voluntat, que hem de ser valents i que hem d'estimar molt la nostra família.

Moltes gràcies Awais i moltes gràcies Marta!!!!

Sisè dia!

Bon dia,
Ester

 

En avant, marche!

Dissabte vam anar al GREC, vam anar... AL TEATRE!!!!
I, la veritat és que va ser una experiència molt bonica perquè vam estar amb els pares i vam disfrutar d'un espectacle de dansa, música i molt de teatre.

Al final de la nit quedaven alguns nens i nenes i vam decidir de fer-nos una foto amb la imatge de la calavera del GREC. 

Dissabte a la nit de teatre!

Bon dia,
Ester

Cinquè dia

PERFORMANCE

Avui ha vingut la Sònia Gómez a veure'ns per explicar-nos què vol dir ser una performer i, la veritat és que, ha tingut molta paciència i molt d'entusiasme. L'art d'acció o acció artística (performance és un anglicisme) és una representació artística sense dramatúrgia que cerca aportar una reflexió motivant al públic perquè es qüestioni algun aspecte sobre la política, la societat, las relacions personals o el seu concepte de vida, per exemple. Comprèn una extensa gamma de maneres d'actuar i de presentar-se, podent intervenir-hi materials escenogràfics, indumentària, moviment, olors, sons, el gust, el públic i altres elements en un espai i temps determinats.

 

MATÍ

Al matí hem fet tres classes diferents amb cada grup per treballar els elements de la performance. La Sònia ha portat un element de treball i ha estat provant-lo amb els mitjans. Amb els petits ha treballat les accions o les imitacions i amb els grans les relacions.


Amb l'Elena hem après a fer la caminada i ha costat però, al final, ho hem aconseguit!!!


Amb la Xesca hem acabat les classes de Plàstica de teatre i hem fet un resum de tot plegat.
Ens queden moltes imatges i molta feina feta. També un tou de curts i de projeccions delicioses que els nens han anat veient per inspirar-se o aprendre. Moltes gràcies per tot Xesca!!!

 

MIGDIA

Al migdia hem començat a recollir les coses i hem fet un descans més curt perquè la Sònia volia treballar amb els nens i les nenes una mica més. Estàvem tots cansats però hem fet un sprint més!!!

 

TARDA

Cada grup ha treballat per separat i han anat rotant les professores: la Sònia, la Georgina i l'Elena. Havien de preparar una llista d'accions per fer-les després tots junts en una performance conjunta. Cada una ha dit la seva i els petits les han dibuixades!

I després hem actuat cada un per separat i, al final de tot, la Sònia.

"La performance és estranya" - ha dit un nen - "perquè és fer coses que ja sabem fer, oi?!"
Suposo que a la Sònia li agradarà sentir-ho... moltes gràcies per tot Sònia!

Cinquè dia!

Bon dia,
Ester

Quart dia

ÒPERA

Avui hem disfrutat amb la companyia de la Claudia Schneider - una mezzosoprano-arquitecte alemanya - que ens ha deleitat amb la seva veu i la seva deliciosa manera de ser!

 

MATÍ

La Claudia ens ha cantat una ària i ens ha estat explicant les diferents veus perquè entenguessim cada moviment de l'òpera... Soprano, Mezzosoprano, Contralt - per dona- i Tenor, Contratenor, Bariton i Baix - per home -. També ens ha explicat que el director, el tenor/la soprano i els musics són una gran família i que, uns sense els altres, no fan res si no ajunten forces!!!! I, al final ens ha fet entendre la passió en l'òpera, la seva delicadesa i els seus tempos.  

... la veritat, ens hem quedat tots embadalits amb la seva veu: quina meravella!

 

A dansa, l'Elena ens ha ensenyat a fer servir la música i les ombres per explicar les nostres emocions i hem rigut molt perquè semblava que amb els contorns podiem entendre tantes coses...

Després hem posat música i...

 

A la plàstica del teatre avui els gran i els petits han fet fang i figures humanes i els mitjans han fet sons... comencem a estar mooooolt preparats!

Heu vist mai LISBON STORY . Wim Wenders, 1994?!!!!!

 

MIGDIA

Avui, a l'hora de dinar, hem descobert que a la classe dels petits tenim un grill i hem estat practicant el silenci per escoltar-lo... no sabeu què bé que cantava!!!! Direm que havia sentit la Claudia i s'havia sentit una mica gelós!!!!!

 

TARDA

A la tarda hem intentat fer una òpera!!!

Primer hem creat les escenes... una PLATJA, un PICNIC i el "CHIRINGUITO" i després hem posat múscia d'ambient i al final hem fet els corus. Ha estat una tarda plena de vent i de proposta... tinc la sensació que els nens i nenes no s'acostumaven a cantar cada pas, cada escena, cada moment però, si voleu que us digui la veritat, al final ningú parava de cantar: QUINA EMOCIÓ!!!

 

ESCENES

MÚSICA AMBIENT

 

CORUS

 

I, al final, ha arribat el moment de dir adéu i ho hem fet de la millor manera que haviem après... moltes gràcies per tot Claudia!!!!!!

Quart dia!

Bon dia,
Ester

 

 

 

Tercer dia

TEATRE VISUAL

Avui ha vingut el Joan Baixas i la seva filla i hem estat fent teatre visual... sabieu quantes coses, quants sorolls i quantes històries es poden fer i explicar amb un troç de paper blanc. És una meravella com es pot fer créixer i projectar qualsevol idea en un DIN-A4 de 21 x 29,7cm.

 

MATÍ

Al matí el Joan ens ha fet una Masterclass preciosa i ens ha ensenyat un video del seu espectacle Mori el Merma, 1978. Aquest espectacle es va fer amb Joan Miró poc després de la mort de Franco i va viatjar durant dos anys per tot el món amb una companyia d’una quinzena d’actors i actrius. Un espectacle complex i apassionat, format d’elements formals i conceptuals molt diversos. 

 

A dansa, l'Elena ha treballat les composicions humanes del Renaixement i ha estat fent-les amb els nens i nenes... mireu les seves cares: un espectacle!!!!

 

I a la Plàstica del teatre hem estat fent autoretrats amb els petits, so amb els mitjans i la maqueta amb els grans... comença a tenir mooooolt bona pinta!!!

 

MIGDIA

Avui hem tingut menys calor i hem dinat tranquils - encara que el menú no ha agradat gaire i hem tingut moltes "queixes"! - i després l'Elena ens ha portat la pel.lícula de PINA.

És mitja setmana i ja estem bastant cansats...

 

TARDA

I a la tarda hem fet teatre visual amb els nostres personatges de paper blanc. Cada una ha inventat una història, a vegades amb paraules, a vegades amb sons llunyans, a vegades en silenci i hem anat presentant-les. Teniem un regidor-presentador de luxe i ha estat una tarda  molt bonica... moltes gràcies Joan per ensenyar-nos que les coses senzilles poden ser delicades i molt inspiradores!

Tercer dia!

Bon dia,
Ester

Segon dia

TEATRE DE MÀSCARES

Avui hem fet un altre tipus de teatre i ens hem adonat que cada llenguatge implica la seva dificultat i que cada dificultat, treballada, significa un nou repte assolit!

La Masterclass ha sigut molt interessant i l'ha donada el Xavi Villena: un professional de les màscares de primer nivell! Ens ha estat explicant moltes coses interessants i ens ha portat tres tipus de màscares: les de plàstic, les de cuir o de la Commedia dell'Arte i una de fusta - balinesa - que era preciosa!

Hem après una mica de cada tipus de màscara i hem entès que una màscara és com una nova personalitat i que darrera d'ella s'hi amaga una emoció.

 

Les de cuir o de la Commedia dell'Arte són màscares que s'utilitzaven per fer teatre de carrer i que tenien un argument molt senzill. Eren una mescla del teatre literari del Renaixament amb les tradicions carnavalesques. Hi havien sempre els mateixos personatges: Capitano, Zanni,  Pantalone, Pulcinella, Arlecchino, Arlechhino gatto, Brighella i Dottore. [Si les voleu veure podeu feu click aquí]

 

I, finalment, les de fusta balinesa que són una preciositat pel material, la gestualitat i la seva presència estranya... gairebé real!A dansa, l'Elena, ha volgut treballar les emocions i ha fet servir les mascares que haviem enviat als nens i nenes del Dadà! I per ajudar-se ha projectat quatre moments de la pel.lícula Pina. Als més petits els hi hem posat un video perquè parlessin del què hi veien i ha sigut meravellós!!! Sabieu que ens hem adonat que els petits no entenen l'amor si no és de manera fraternal? QUINA MERAVELLA!

 

A la Plàstica del teatre, la Xesca ha treballat la figura humana amb els petits, la llum amb els mitjans i ha seguit projectant i fent la maqueta de la sala amb els grans... quina feinada!

 

MIGDIA

Avui feia tanta calor que hem fet un manguerazo en tota regla i no sabeu que fresquets ens hem quedat!!!!!!

I després de dinar, al final, hem decidit que els nens i nenes estiguessin en un lloc fresc i tranquils. Hem aprofitat per veure CHE COSA SONO LE NUVOLE de Passolini, una història de putxinel.lis molt bonica!

 

TARDA

A la tarda, amb una xafogor de justicia, hem intentat fer teatre... ens hem disfressat i hem anat teixint idees, escenes i molta calor. El Xavi ha fet de mestre de cerimònies i, això sí, ens ha fet riure molt i molt!!!

Abans de plegar hem fet una foto de grup amb ganyotes incloses - quins màscares més boniques!!! - amb el Xavi i tots els nens i nenes del Dadà... MOLTES GRÀCIES XAVI!

Segon dia!

Bon dia,
Ester

Primer dia

TEATRE CLÀSSIC

Bon dia,
avui hem començat els Tallers de teatre amb molts nervis, moltes ganes i moooolta calor!
Queden molts dies i moltes coses boniques per fer i tenim ganes d'aprendre-les a poc a poc... avui ens hem conegut i ens hem instal.lat! 

La primera setmana aprofitarem per conèixer els diferents llenguatges del teatre i comencem amb el TEATRE CLÀSSIC... perquè dirieu que avui necessitàvem una calavera?


MATÍ
Hem dividit els nens i nenes en tres grups d'edat i mentre uns feien dansa, els altres feien plàstica de teatre i els altres rebien una Masterclass de teatre clàssic!

A la classe de dansa, l'Elena ha començat presentant-se i fent una mica d'escalfament i, després, els hi ha ensenyat les posicions de la dansa clàssica i el pas de quatre i, al final, uns s'han fet un tutú i els altres unes capes!

A la classe de plàstica de teatre, la Xesca ha ensenyat als petits de fer personatges, els mitjans a crear les llums i les ombres i als grans les escales per a poder construir la caixa escènica... necessitem una maqueta per a poder plantejar l'obra de teatre!!!

 

 

I, a la Masterclass, el William i el Richard ens han visitat per explicar-nos com de diferent és el seu món i el nostre, ens han mostrat les diferències entre la comèdia i la tragèdia i ens han ensenyat a interpretar un text molt inspirador!

SER O NO SER AQUEST ÉS EL DILEMA!

 

 

TARDA

I a la tarda hem treballat tots plegats per poder fer una escena de Macbeth que ens ha deixat imatges inoblidables!!!


Primer dia!

Bon dia,
Ester

Bon dia i benvinguts!

Bon dia a tots!
Ja tornem a ser aquí, una altra vegada, encara que nosaltres fa ja molts dies que cosim idees, assagem els detalls i somniem en fer realitat cada part d'aquest teatre!

Quines ganes de començar i de fer-ho amb vosaltres. Han estat quatre mesos intensos i molta gent treballant però finalment comença la funció...
Benvinguts i molt bon casal a tots!!!!