Últim dia!

Bon dia,

avui estàvem tots una mica extranys... al cap i a la fi, dues setmanes junts ha estat un viatge llarg i les emocions es comprimien! El Dadà - amb la seva condició efímera - aporta una conjunció de companyerisme i de familiaritat que fa que tot plegat sembli deliciós i fàcil. Les paraules es fan més llargues i les decisions més lleugeres; canviem escenari i personatge amb una facilitat que ens porta a altres móns desconeguts i necessaris!

Les mirades es troben en algun punt i ens donen la complicitat justa per poder trobar el nou camí; alguns d'ells no es tornaran a veure més però d'altres, sense saber-ho, forjaran alguna cosa més que els farà intercanviar un telèfon i, qui sap?, potser una gran amistat!

L'estiu es deixa caure a poc a poc i comença un nou ritme...

 

MATÍ

Al matí hem assajat tot dues vegades i ens ha costat molt concentrar-nos: estàvem nerviosos i feia calor! Hi havia alguna cosa en l'aire que feia que els nens no aconseguissin recordar algunes coses que haviem decidit entre tots o que havien proposat ells mateixos i era desesperant!!! Però sabiem que era tot plegat passatger... al final el moment escènic sempre fa que tot acabi funcionant!

 

Abans de dinar hem provat els llums per l'espectacle i la Silvia ha acabat de donar les últimes indicacions... en la foscor tot sembla desaparèixer, es neteja i hem entrat en una altra dimensió; els nens i nenes estaven entusiasmats i encuriosits perquè sabien que, a la tarda, coneixerien un personatge que els venia a visitar... ningú no l'havia vits mai abans!

 

I hem anat a dinar... avui l'últim dia a la Cantina de Palo Alto quedurant tots aquests dies ha estat cuinant-nos plats deliciosos i alimentant-nos més enllà de la seva part alimenticia. Moltes gràcies per tot Ana i Karina: us enyorarem molt!

 

TARDA

Després de dinar hem parat una estona per descansar; alguns han acabat de veure la pel.lícula que el dia abans haviem començat a veure i els altres han dibuixat i han jugat.

Més tard, la Clàudia Valsells i la Júlia Mariscal ens han vingut a ajudar a pintar als nens i han anat resseguint estrelles en els seus fronts i punts a les seves mans. Moltes gràcies Júlia, moltes gràcies Clàudia!

 

Després hem anat preparant cada part de l'espectacle a poc a poc i ha arribat la Pepi i la seva germana i han deixat muntat el seu escenari: elegant, exquisit i silenciós! Era important la posada ene scena per poder fer que els pares entenguessin el missatge que ella havia el.laborat: els petits alimentaven als grans i els ensenyaven coses noves del menjar. Aprenien a mirar-hi des d'un altre punt de vista, amb una altra mirada. Moltes, moltes gràcies Pepi!!!

 

Hem tancat la porta de l'Escoleta i mentre, a fora, els nens es canviaven i es pintaven a dins la Silvia ha començat a pintar al nostre personatge misteriós. La Rosabel és una actriu i ballarina catalana que viu a Berlín i que ha estat una còmplice de l'obra en tot moment; ha estat una descoberta pel Dadà i crec que la tornarem a veure algiuna vegada més per aquí: moltes gràcies Rosabel per l'ajuda i el bon humor!

 

L'ESPECTACLE

L'hora màgica és el nom de l'espectacle que Silvia Costa va imaginar per aquest Dadà de 2017 i que parla d'un personatge presoner de la foscor que no pot veure el dia. Els nens i nenes del Dadà van intervenir l'obra acompanyant-la amb moviments i van dibuixar conceptes i idees o paisatges per tal de poder transmetre la seva realitat a aquest personatge desprovist d'una altra mirada. La descoberta ha estat mútua: ella ha descobert un altre món i ells han descobert una altra foscor. I junts hem après que MIRAR ÉS DECIDIR!


Ha estat una experiència molt enriquidora i, sobretot, una altra manera de mirar; al final, la nostra proposta més conceptual ha estat un punt de partida i una conclusió molt arriscada però - com sempre quan es treballa amb nens - molt satisfactòria!

Després els nens han fet el taller de la Pepi amb els seus pares i han anat alimentant-los amb tomaquets, carn i "Doritos". Era bonic veure interaccionar els petits amb els grans, veure la diagonal al revés, mirar d'una altra manera!

La tarda anava caient a poc a poc i m'adonava que l'esforç del Dadà sempre és tan agraït i tan poderós que la meva condició es transforma; mirar d'una altra manera, aprendre d'una altra manera... al final hi ha poques coses tan reconfortants!

 

Últim dia!

Bon dia i bones vacances a tothom,
Ester

NOVÈ DIA!

Bon dia,

es fa difícil fer un post en blanc... és com una declaració d'intencions!
I haig de dir que aquest és el color que hem estat assaborint durant tot el dia d'avui! De fet, no puc dir res més i aquest post queda sense format, sense imatge i sense descripcions!

POST EN BLANC... si en voleu saber més haureu de venir demà a la tarda: us esperem!

Novè dia!

Bon dia,
Ester

Vuitè dia

Bon dia,

avui hem seguit el procés de creació i hem encetat el projecte que serà la base de l'espectacle. Estem molt cansats: al final és un viatge llarg que implica moltíssimes de les variants de tot el nostre ideari i som conscients que aquesta intensitatens va desgastant dia a dia!

Avui hem treballat l'Art de Mirar desde la PERCEPCIÓ i L'IL.LUSIONISME!

 

MATÍ

Avui al matí hem començat amb assemblea i assaig d'una part de l'espectacle. Després hem esmorzat i seguidament ha vingut la Silvia Costa al Dadà. La Silvia és una directora i artista italiana que treballa l'il.lusionisme i que ens ha transportat a un món on la mirada és essencial: - "... no tot el que veiem és fruit de la nostra mirada: hem d'aprendre a mirar! " - ens ha dit.

Ens ha ensenyat el que fa ella i, després, ens ha proposat un exercici a partir d'un repte.

 

TARDA

I després de dinar avui hem fet dibuixos transparents per divendres... sembla extrany, oi? Pintar sense veure-hi reforça la mirada i enalça la memòria! No podem explicar molt més però ens ha agradat molt l'experiència!!!!

 

 

Vuitè dia!

Bon dia,
Ester

Setè dia

Bon dia,

avui hem començat a plantejar les parts que conformaran el tancament de l'Art de Mirar. Aprenem a fer l'esforç de triar una manera d'explicar el que ha passat i de crear un nou llenguatge per poder-ho transmetre: mirem i decidim, creem i vivim!

Avui hem treballat els processos de creació de la MIRADA!

 

 

MATí

Avui hem tornat a partir els grups i hem treballat moviment i so. L'Elena els ha fet una proposta que a ells els ha agradat per a lúltim dia i han assajat la posició, la i la presència. No us podem explicar molt més perquè forma part de l'espectacle de l´últim dia!

 

Després, amb l'Ilària hem caçat sons que haviem amagat i ells han hagut de fer com un mapa del tresor i unes pistes per poder-los trobar. Eren pistes visuals que requerien d'una certa mirada, d'una altra mirada i hem anat desxifrant el camí i el tresor!

 

TARDA

I a la tarda hem preparat una altra de les activitats que farem el divendres... no us podem explicar res de res!

 

Setè dia!

Bon dia,
Ester

Sisè dia

Bon dia,

avui ha començat la segona setmana plena d'intencions i de ganes de proposar un taller de creació que ens fés mirar endavant amb molta força. Han arribat nens i nens nous i hem sentit com el pas dels dies ens donava certa complicitat: el viatge comença a ser important!

Avui hem parlat de la CEGUERA!

 

MATÍ

Al matí hem fet assemblea i ens hem presentat tots: hi havia gent que era nova i a qui haviem de conèixer! Hem estat parlant del que va passar la setmana passada i de les propostes que vam anar veient. També hem parlat dels artistes i professionals que ens han visitat i, finalment, hem parlat de les intencions per aquesta setmana que comença.

Després hem separat els grups i hem après a aguantar la mirada [PRESÈNCIA], a endevinar els pensaments i les emocions dels altres [OBSERVACIÓ] i a guiar-nos i deixar-nos portar, a confiar en els altres! [CONFIANÇA]. La mirada és una eina tan variable i tan extensa que quan ens posem a fer-la servir ens otorga un ventall preciós.

Jo tinc la sensació d'estar acumulant les mirades de tots i cada un d'ells i m'agrada sentir el pès en les meves mans... al final només puc dir que sóc molt afortunada de poder fer el viatge amb ells!

 

TARDA

A la tarda han vingut el Joan, l'Alba i la Lluna, la Neus, la Paquita i el Francesc a explicar-nos la ceguera. Personalment crec que ha estat una experiència única i molt enriquidora en tots els sentits i que ens ha ajudat a entendre moltes petites coses, a plantejar-ne moltes que mai les haguessim pensat i a ser conscients de que la VISTA és un sentit al que acostumem a donar molt de valor, molt més del que potser hauriem de conferir-li!

També crec que hem après que la ceguera no és un impediment i que, en tot cas, obre la porta als altres sentits; no veure-hi no vols dir no saber MIRAR!!!!

 

Després hem separat els grups i hem fet diverses activitats amb ells; hem après a tocar sense mirar i a deixar-nos guiar. Ens han parlat dels gossos Pigall i de la seva manera de fer; també ens han ensenyat pautes de comportament envers a ells i a la gent cega. I, finalment, el Braille i totes les seves aplicacions.

Però crec que el més important que ens han ensenyat ha estat la seva actitud meravellosa davant les adversitats, la seva confiança en ells i en el món i el seu bon fer.
Moltes i moltes gràcies Joan, Alba i Lluna, Neus, Paquita i Francesc!

 

Sisè dia!

Bon dia,
Ester

Cinquè dia

Bon dia,
avui ha estat un dia de tancament: de la setmana, de les activitats i de la gent que s'acomiadava.

Avui hem parlat de l'Art de Mirar a través del VIDEO!

MATÍ

Aquest matí hem fet moviment i so i hem separat els grups. L'Elena ha fet mitja classe preparant-los físicament i després els hi ha proposat un exercici molt interessant: cada un havia de triar un adjectiu per descriure's i ho havia d'interpretar a través d'una tela blanca: solitari, organitzat, tímid, somiador, content... ha estat molt interessant veure'ls com ho feien per poder explicar-se d'una altra manera, per mirar-se a ells mateixos!

 

I amb l'Ilària hem posat so al curt que - a la tarda - haviem de fer servir amb el Joan. Hem mirat i hem interpretat a través dels sons i ha sigut un moment de gran concentració!

 

TARDA

Avui hem treballat amb el video per transportar-nos a altres realitats; de fet hem muntat un set on poder posar els nostres personatges i les nostres plantes i hem creat un escenari propi on projectàvem les holografies... ha estat molt impressionant veure com ens cremàvem, com nevava o com llampegava! Sovint creiem que les imatges són petites traces de realitat però la realitat - a vegades - se'ns escapa a nosaltres mateixos! Al final hi ha tantes realitats com mirades i, avui, han estat hologràfiques. Moltes gràcies Joan!

 

"NO MIRIS MAI ELS TROMBONS
NOMÉS ELS ENCORATGES!"

Richard Wagner

 

Cinquè dia!

Bon dia i bon cap de setmana,
Ester

Quart dia

Bon dia,
avui ha estat un dia diferent perquè hem tornat a sortir de Palo Alto i hem recorregut una mica de la nostra ciutat! A vegades no ens adonem que sortir a fora vol dir que ens preparem per veure coses noves i diferents i estic segura que aquesta expectativa ens fa estar més oberts al que puguem trobar...

Avui hem parlat de l'Art de Mirar a través de la LLUM!

© Iris Humm

© Iris Humm

 

MATÍ

Al matí ens hem esperat una estona a que tothom esmorzés i, després, hem marxat cap a Simon 100. Voliem visitar aquesta exposició per explicar als nens que la llum és la base d'una bona mirada. El lloc està al barri - en una antiga fàbrica de l'empresa SIMON - i voliem fer-ho fàcil.: un viatge curt però intens!

Ens hem trobat allà amb el Toni Arola que ens ha fet el recorregut i ens ha explicat la proposta. La idea era explicar als nens que la llum i la seva projecció ens aporten realitat, magnifiquen la visió i esdevenen definitives. La sensació d'estar dins d'un espai on les coses anaven succeïnt a poc a poc i sentir que tot ens anava esculpint la mirada ha estat molt inspirador. De fet, el Toni ens estava prepparant pel Taller de la tarda!!!!

 

TARDA

Hem fet fosc en el nostre espai i de sobte han aparegut les ombres... el Toni ens ha anat explicant com funcionava el seu artilugi i ha començat la màgia de les ombres! La nostra mirada ens ha transportat a món irreals i més enllà de les partes o de la nostra ciutat hem pogut iniciar el viatge!

© Iris Humm

© Iris Humm

 

Després el Toni ens ha proposat de crear uns perfils i una història i hem sortit al pati de Palo Alto sota els colors de la porxada... hem retallat les nostres històries i hem parlat d'ombres i de contes!

© Iris Humm

© Iris Humm

© Iris Humm

© Iris Humm

© Iris Humm

© Iris Humm

 

Al final de la tarda els nens havien inventat històries precioses i personatges increíbles i ha estat una posada en escena plena d'ombres de colors que ballaven al so d'una música gairebé hipnòtica!!!

Moltes gràcies per tot TONI!

 

- "HAS D'APRENDRE A VEURE EL QUE ESTÀS MIRANT!”
Cristopher Paolini

 
 

Quart dia!

Bon dia,
Ester

Tercer dia

Bon dia,
avui ha estat un dia molt carregat d'activitats, de ganes de participar i d'embrutar-nos... els colors ens han anat donant una latra dimensió del nostre món i hem après a escoltar amb la mirada. Hem creat un món sonor que ens guia mentre ens deixàvem envair per les emocions i el moviment... ha estat molt reconfortant!

Avui hem parlat de l'Art de Mirar a través de la PINTURA!

 

MATÍ

Al matí hem separat els grups i hem fet moviment i so; l'Elena ha volgut involucrar la mirada i el moviment mentre que la Ilària ha conectat la classse de memòria i les emocions amb el so. Ha estat molt interessant veure'ls descobrir a través de cada disciplina una altra mirada. Semblava que aquest món fos nou!!!

Després ha arribat la Clàudia Valsells que volia interaccionar d'alguna manera amb les altres professionals i han decidit proposar als nens un dictat de línies conjunt amb l'Elena Montes; sincerament haig de dir que ha estat preciós veure'ls agafar el pinzell i deixar caure les seves línies!

 

TARDA

A la tarda la Clàudia Valsells ens ha inundat de color i ens ha proposat tres exercicis al voltant del seu llenguatge: la pintura!

El primer ha estat dibuixar i pintar a partir d'una cara que Brassaï va tribar pels carrers de Paris i interpretar amb el color la nostra personalitat. Els nens han après la composició d'un color i han jugat a mesclar per trobar el resultat. Després han resseguit el perfil i l'han omplert. EL resultat ha estat espectacular!

 

Després hem creat cada un el nostre color i hem pogut deixar constància de la nostra paleta. Ha estat un dia perfecte! Moltes gràcies Clàudia!!!

 

- "MIRA’M,
I NO DEIXIS DE MIRAR-ME PERQUÈ, SINÓ, CAURIA EN EL BUIT!”
EL DIABLE I EL BON DÉU

Jean-Paul Sartre

 

Tercer dia!

Bon dia,
Ester

Segon dia

Bon dia,
avui ens hem instal.lat definitivament! Després d'un primer dia vagant per les ombres de Palo Alto hem trobat el nostre lloc! La nau de l'ESCOLETA és un refiugi preciós que hem vestit amb una gran cortina blanca i amb una moqueta grisa. Ara sí que tot comença a olorar a Dadà!
Queden molts dies i moltes coses boniques per endavant i tenim ganes d'aprendre-les a poc a poc... però avui ens hem conegut! 

Avui hem parlat de l'Art de Mirar a través de dues disciplines més: la FOTOGRAFIA i el MENJAR!

 

MATÍ

Avui hem aprofitat per donar quatre pautes de funcionament intern i després, a primera hora, hem buscat cares per Palo Alto: n'hem trobat en les parets, damunt les taules i entre les fulles. Si hi mirem bé podem descobrir un altre món que amb la velocitat d'aquest se'ns escapa!

A mig matí ens ha vingut a veure la Pepi de Boissieu per presentar-nos la seva proposta i hem estat mirant unes imatge sper posar-nos en escena! Treballarem tres ideees a poartir de tres aliments: tomàquets, carn i oli de palma!

Més tard la Iria ha vingut perquè volia fer unaretrat de cada nen per la tarda... ha estat com una pel.lícula antiga, com mirar d'una altra manera a cada nen!!!

dadakids.gif
 

TARDA

A la tarda la Iris ens ha propost un taller de fotografia a través de la memòria. La Iris és una fotoògrafa professional que viatja entre la realitat i el somni; la seva manera de mirar és sempre un anar més enllà, un trobar l'essència, ondescobrir el detall.

La seva idea ha estat posar-nos el repte de fer un viatge en el temps, a través de la nosatr memòria, i aprendre a mirar d'aquí un temps el que hem vist aquests dies. Cada nen ha creat una càpsula del temps on ha posat una imatge seva, una imatge de la seva habiitació, un objecte del que es pugui desprendre i ha portat el seu objecte preferit per fer-li una foto. Mentre uns s'escrivien una carta per a ells mateixos al futur, elsa ltres dissenyaven l'embolcall i els altre ses feien una polaroid del seu objecte. La veritat és que la idea de mirar endavant ens ha posat a tots de bon humor: moltes gràcies Iris per fer-nos memòria de la nostra mirada!

 

"SALVEU-ME ELS ULLS QUAN JA NO EM QUEDI RES.
VIURÉ, BO I MORT, NOMÉS AMB LA MIRADA”

Miquel Martí i Pol

 

Segon dia!

Bon dia,
Ester

Primer dia

Bon dia,
avui hem començat els Tallers de l'Art de Mirar amb molts nervis i moltes ganes! Alguns erem antics i d'altres eren nous però semblava que tothom estava d'acord que teniem ganes d'engegar aquest projecte.

Queden molts dies i moltes coses boniques per endavant i tenim ganes d'aprendre-les a poc a poc... però avui ens hem conegut! 

La primera setmana volem fer conèixer diferents llenguatges de l'Art de Mirar als nens i nenes del Dadà.  Hem volgut començar amb el DISSENY!


MATÍ

Primer de tot ens hem presentat i hem explicat una mica el projecte als nens. Hem parlat dels horaris i de les classes i hem decidit que mesclariem edats perquè voliem que aquesta condició aporti diversitat al projecte.

L'Elena [Moviment] i la Ilària [So] han proposat de fer una caminada conjunta cap a la platja mentre aprofitaven per escoltar el so que ens envolta i moure'ns a través del camí.  Les seves classes tenien molta intenció perquè ens donaven pautes per aprofundir en els nostres sentits, aprendre a mirar, a escoltar o a sentir, a reinterpretar els objectes i donar-los-hi un nou sentit: ens han sorprès amb les seves propostes.

I després hem arribat a la platja i mentre uns escoltaven el so del mar amb un hidrofon que la Ilària ens ha portat els altres es banyaven en un mar blau i trasnparent... quina sort tenir aquest horitzó!

 

Després hem tornat a dinar a Palo Alto... era un dia extrany perquè no acabàvem de trobar l'espai però ha estat interessant veure com cada un anava cap a on més li agradava!

 

TARDA

Després es ha vingut a veure el Borja Martínez de LO SIENTO. La seva proposta era fer servir el disseny gràfic per explicar conceptualment les emocions; és la seva especialitat i a través de paraules que ens ha proposat ha volgut que les interpretessim visualment. El resultat ha estat espectacular!: moltes gràcies Borja per enesenyar-nos a mirar!

 

"NOMÉS S’HI VEU BÉ AMB EL COR”
El petit príncep

 

Primer dia!

Bon dia,
Ester