Últim dia

Bon dia,

avui estàvem tots una mica extranys... al cap i a la fi, ha estat un viatge llarg i les emocions es comprimien! El Dadà - amb la seva condició efímera - aporta una conjunció de companyerisme i de familiaritat que fa que tot plegat sembli deliciós i fàcil. Les paraules es fan més llargues i les decisions més lleugeres; canviem escenari i personatge amb una facilitat que ens porta a altres móns desconeguts i necessaris!

Les mirades es troben en algun punt i ens donen la complicitat justa per poder trobar el nou camí; alguns d'ells no es tornaran a veure més però d'altres, sense saber-ho, forjaran alguna cosa més que els farà intercanviar un telèfon i, qui sap?, potser una gran amistat!

L'estiu es deixa caure a poc a poc i comença un nou ritme...

_MG_4870.jpg
 

MATÍ

Al matí hem assajat tot dues vegades i ens ha costat molt concentrar-nos: estàvem nerviosos i feia calor! Hi havia alguna cosa en l'aire que feia que els nens oblidessin els detalls o que no callessin i era desesperant!!! Però sabiíem que era tot plegat passatger... al final el moment escènic sempre fa que tot acabi funcionant!

_MG_4713.jpg
_MG_4740.jpg
 

Hem parlat una estona del significat de tota la setmana i de la proposta que havíem anat construint amb el Marc; era important que enteguessin on ens portava tot això i què volíem aconseguir. Crec que molts d'ells han entès la dimensió del projecte en tots els seus estadis i han pogut anar deixant petites dosis de la seva part emocional. Hem construit plegats i ha estat molt interessant veure que com equip podem fer més i ajudar com mai!

I hem anat a dinar... avui l'últim dia a la Cantina de Palo Alto que durant tots aquests dies ha estat cuinant-nos plats deliciosos i alimentant-nos més enllà de la seva part merament culinària. Moltes gràcies per tot Ana: t'enyorarem molt!

 

_MG_4992.jpg

 

TARDA

Després de dinar hem parat una estona per descansar; alguns han acabat de veure la pel.lícula que el dia abans haviem començat a veure i els altres han dibuixat i han jugat a la pilota.

Més tard, la Clàudia Valsells i la Júlia Mariscal ens han vingut a ajudar. Moltes gràcies Júlia, moltes gràcies Clàudia!

Després hem anat preparant cada part de l'espectacle a poc a poc i ha anat arribat la gent a poc a poc.

Hem obert la porta de l'Espai XYZ i mentre, a fora, semblava voler ploure els nens esperaven nerviosos amb una cadira a la mà. L'Elena marcava el temps i els parlava a poc a poc i semblava que tothom anés trobant el seu espai. I hem començat la performance i hem deixat l'escenari plè de cadires precioses - en blanc i negre - exposades en una sala fosca i molt grossa com si d'una aula del Senegal es tractés!

Amb els dibuixos i de cada cadira al terra, en exposició i amb la certesa de que havéim après a construir un món diferent!

_MG_5107.jpg
 

La tarda anava caient a poc a poc i m'adonava que l'esforç del Dadà sempre és tan agraït i tan poderós que la meva condició es transforma; construir d'una altra manera, aprendre d'una altra manera... al final hi ha poques coses tan reconfortants!

 

Últim dia!

Bon dia i bones vacances a tothom,
Ester

Novè dia

Bon dia,

avui hem seguit el procés de producció de les cadires. Avui hem après a posar cargols, a muntar cadires i a treballar en sèrie. Som el millor equip del món i avui hem pogut acabar-ho tot tal i com havíem previst amb la millor de les previsions!

Avui hem treballat l'Art de Construir quan és DECISIÓ i TANCAMET!

DADA DIA 810.jpg

MATÍ

Hem preparat totes les peces per descripció i cada nen ha anat triant les catorze peces que conformen la nostra cadira. I hme fet tres equips de "taladrament": uns feien la H - amb el Diego Ramos -, els segons el repastller - amb la Noemí Morell - i els tercers posaven les potes - amb el Marc Morro -. 

Mentre els nens anaven amunt i avalll amb les peces aprofitàvem per acabar els dibuixos que volem enviar al Senegal i per pensar en la posada en escena.

DADA DIA 828.jpg

TARDA

Després de dinar hem acabat de fer totes les cadires. Cada nen ha triat una estructura i hem afegit el respatller i el seient. Les hem ordenades per número - estan numerades per ells - i les hem disposat en fila india... la veritat és que juntes fan molta impressió!

Si les voleu venir a veure haureu de venir avui a Palo Alto, a les 5 de la tarda!

Novè dia!

Bon dia,
Ester

Vuitè dia

Bon dia,

avui hem seguit el procés de producció de les cadires. Avui hem après a fer forats i a treballar en sèrie. Som un gran equip i es comença a veure que entenem el sentit de comunitat: quin luxe!

Avui hem treballat l'Art de Construir quan és ORDRE i SEQÜÈNCIA!

Dia 8_3953.jpg
 

MATÍ

Avui al matí hem separat els grups i mentre uns feien forats amb el Marc Morro o dibuixaven cadires per als nens del Senegal, els altres feien moviment amb l'Elena Montes. Ha estat molt bonic veure com des de cada llenguatge arribàvem a conclusions semblants i podíem comparar-les. El Marc ens ensenyava l'ordre i la seqüència en la manera de treballar:com agafar les peces, com disposar-les i com fer el forat. Semblava gairebé un ritual i els nens el miraven i l'escoltaven; crec que, a vegades, explicar a un nen com fer les coses és com dibuixar-li, com posar-li en el paper i és una meravella veure-li la mirada: són tan capaços de tot!

Dins l'escoleta l'Elena els guiava amb ordre i generava una seqüència fàcil i intensa per portar-los del fora al dins, per poder-se escoltar i per poder escoltar als altres. De sobte parava la música i els demanava de fer una línia entre tots plegats, amb un ordre que ells havien escollit abans i que semblava gairebé irreal!

 

 

TARDA

I després de dinar avui una hem rotulat tots els seients de les cadires, els altres han ajudat a acabar de foradar al Marc i els altres han acabat coses que tenien pendent.

 

Al final ens hem assegut tots i hem parlat del que ens porta fins aquí:
- "Perquè fem cadires? Per qui són aquestes cadires? Podem ajudar fent cadires?" -.

Al matí ens havíem adonat que els nens perdien una mica el fil i hem cregut necessari exposar-ho; sincerament crec que els costa imaginar aquell món d'allà però encoratja molt saber que volen ajudar d'alguna manera des d'aquí!

Dia 8_4256.jpg
 

El Dadà haurà servit per plantejar altres coses i, si més no, per construir alguna cosa millor... n'estem del tots segurs!

 

Vuitè dia!

Bon dia,
Ester

Setè dia

Bon dia,

avui ha estat un dia realment enfeinat però, finalment, hem aconseguit la nostra fita de pintar totes les parts de la cadira i marcar-les. La producció va en marxa!

Avui hem parlat de l'Art de Construir quan és SUMAR!

dada week 2 day 1201.jpg

 

MATí

Avui ha vingut la Clàudia Valsells a ajudar-nos a plantejar i a pintar les peces que conformen la cadira; juntament amb el Marc han fet als nens i nenes una proposta per anar-les pintant de blanc i de negre. Hem disposat totes les parts de les 36 cadires esteses al terra i diferents línies d'actuació. Els nens estaven asseguts entre elles per grups. Hi ha hagut un moment de pau quan tots han trobat en el pinzell una manera d'avocar el que sentien: ha estat màgic!

També hi havien la Tiphaine de Rougé i la Noemí Morell. 
Moltes, moltes gràcies Clàudia! Moltes gràcies Tiphaine i Noemí!

 

TARDA

I a la tarda hem estat marcant els forats de cada una de les peces amb la plantilla i ordenant-les per poder fer - demà - els forats. Ha estat un treball d'equip durant tot el dia i, sincerament, és molt bonic!

dada week 2 day 1210.jpg

L'altra part del grup se n'ha anat amb la Ilaria Sartori [SO] a fer una caça de sons i han estat seguint les pistes i escoltant cada detall. Havien de construir un món sonor! Crec que s'ho han passat d'allò més bé!!!

Setè dia!

Bon dia,
Ester

Sisè dia

Bon dia,

avui ha començat la segona setmana plena d'intencions i de ganes de proposar un taller de creació que ens fés mirar endavant amb molta força. Han arribat nens i nens nous i hem sentit com el pas dels dies ens donava certa complicitat: el viatge comença a ser important!

Avui hem parlat de l'ART de CONSTRUIR quan és COOPERACIÓ!

FA29BF09-193D-4AC5-BDBF-3FF3FCD27931.JPG
 

MATÍ

Al matí ens hem trobat davant de les oficines de Foundawtion amb tots els nens i nenes; el David García - fundador - ens ha fet una presentació del projecte FEM ESCOLA - un projecte de cooperació per fer escoles al Senegal -. Ha estat una xerrada molt agradable que els nens han transformat en distesa i que ha estat cabdal per poder explicar-los el que volíem fer aquesta setmana. Moltes gràcies David!

Foundawtion fa set anys que construeix una escola al Senegal i ho fa amb materials, mà d'obra i oficis locals. És un projecte que busca ajudar d'una manera sostenible un poble i la seva gent. La veritat és que és un plaer poder ajudar d'alguna manera i sentir que els nens del Dadà construeixen un món diferent!

Després hem agafat el metro i ens hem dirigit a l'estudi del Marc Morro [DISSENYADOR] a AOO. Feia molta calor però els nens caminaven tranquils i amb ganes de saber què els explicaria el Marc. Quan hem arribat a l'estudi hem trobat dues cadires sobre una taula del seu taller; la primera era de fusta i la segona també però l'havia pintada de groc i tenia uns texts.

El Marc està ajudant als Foundawtion a dissenyar els mobles de les escoles del Senegal; quan li vaig demanar que vingués al Dadà a construir alguna cosa amb als nens em va dir que li agradaria munatr amb ells rèpliques de les cadires d'una aula: em va encantar la idea!

El Marc n'ha desmuntat una i ha anat repartint les peces als nens i ha fet un subgrups per edats. Els ha proposat el projecte i els hem dit que divendres hauríem de tenir 36 cadires muntades -tantes com en caben en una aula africana - i que les vendríem en una exposició a Palo Alto. Els beneficis anirien a para a Foundawtion i seria com si els nens i nenes d'aquí haguessin pogut ajudar - a la seva manera - als d'allà.

TARDA

A la tarda hem dividit el grup en dos i han vingut l'Elena [MOVIMENT] i el Marc Morro [DISSENY]. L'Elena ha estat proposant de fer petites coreoografies amb ells - construccions corporals - i amb el Marc hem comptat el número de peces, de forats i d'ensemblatges que haurem de fer per fer una previsió dels timings... tenim tanta feina!

Després ens ha arribat tot el material i l'hem anat ordenant per mides i preparant tot plegat per demà! 

IMG_3049.jpg

 


Sisè dia!

Bon dia,
Ester

Cinquè dia

Bon dia,
avui ha estat un dia de tancament: de la setmana, de les activitats i de la gent que s'acomiadava.

Avui hem parlat de l'Art de Construir a través de l 'ART!

IMG_2488.jpg
 

MATÍ

Aquest matí ens hem vestit tots de negre - codi Dadà - i hem sortit a fer-nos una foto davant de les cabanes. La veritat és que ens hagués agradat molt deixar-les allà per sempre però no ha pogut ser i les hem immortalitzat i les hem desmuntat!

 

Després hem separat els grups i mentre uns feien so amb el Rocco Papìa [SO] els altres han anat a veure la Júlia Mariscal [ART]. La Júlia ens ha volgut explicar l'abstrcate i per fer-ho ens ha volgut traspassar la seva manera de treballar i de veure-hi, la seva manera de construir. Ha estat molt interessant sentir-la parlar i deixar-nos - d'alguna manera - un racó del seu món. Crec que els nens i nenes han trobat una manera d'entendre el camí i ha estat fonamental per a poder construir després. Moltes, moltes gràcies Júlia!

 

IMG_2372.jpg
 

TARDA

A la tarda ens hem ajuntat tots a l'escoleta i la Júlia ens ha proposat una performance. Nosaltres érem una línia negra - el nostre cos - i ella volia saber com ens agradaria crear una extensió de nosaltres mateixos més enllà de l'estètica però dels nostres sentiments. Quina línia volíem ser? 

Ens ha escrit una frase per inspirar-nos, ens ha ofert material i hem començat la performance... ha estat un deliri veure com els nens es construïen i es multiplicaven!

 

"UNA APOSTA PER ALLÒ COMÚ ÉS QUALSEVOL SITUACIÓ QUE POGUEM DEFINIR COM A DIGNITAT COMPARTIDA”
Marina Garcés

 

 


El Dadà acaba la seva primera setmana amb moltes coses construides; moltes coses que podríem ajuntar, sumar, materialitzar, reunir, ordenar, erigir, equilibrar, enfortir, fonamentar, projectar... ha estat una setmana intensa i molt bonica.
Hem après de tanta gent interessant i hem vist tantes propostes inspiradores que espero que els que marxin ho guardin en un racó del seu petit món i ho puguin gaudir i els que segueixin ho puguin implenetar aquesta segona setmana!

IMG_2732.jpg
 

Cinquè dia!

Bon dia i bon cap de setmana,
Ester

Quart dia

Bon dia,
avui ha estat un dia - diríem que - molt equilibrat! Han anat passant coses adins i a fora i era com estar una mica amb nosaltres mateixos i una mica amb tots els altres. A vegades m'adono de la importància de generar activitats on compartim i d'altres penso que la individualitat és important en tan que ens construeix com a persones.

Comencem a estar cansats i està fent molta calor però, la veritat, és que es respira un aire de complicitat propi del Dadà... tinc la sensació que estem construint una gran família: m'encanta!

Avui hem parlat de l'Art de Mirar a través de la JARDINERIA!

IMG_2185-2.jpg


MATÍ

Al matí ens ha tornat a venir a veure l'Elena per fer dansa i l'altra meitat del grup s'ha posat a construir un lego gegant i col.lectiu. L'Elena ens ha ensenyat a construir moviments i a posar-los junts, a fer que tot es coordinés i, al final, a estar una estona en silenci, a construir silenci. És molt interessant veure com ells es relaxen i troben un espai.

IMG_1836-2.jpg
 

D'altra banda la Iris els ha volgut retratar en BN, explicar una història amb tots els personatges: construir un relat amb les seves mirades. Moltes gràcies Iris!

 
 

TARDA

Hem treballat amb la Cristina Carbò [JARDINERIA] i amb la idea de la vertical i l'horitzontal, dels dins i el fora, de l'equilibri i hem construit escultures amb arrels. La veritat és que quan mires el jardí el veus diferent ara i, tot i que a Palo Alto està completament "interioritzat", no podem deixar de pensar que és una cosntrucció aliena, intencionada, volguda. És una construcció meravellosa!

 

Després el Toni ens ha proposat de crear uns perfils i una història i hem sortit al pati de Palo Alto sota els colors de la porxada... hem retallat les nostres històries i hem parlat d'ombres i de contes!


Al final de la tarda els nens havien inventat històries precioses i personatges increíbles i ha estat una posada en escena plena d'ombres de colors que ballaven al so d'una música gairebé hipnòtica!!!

Moltes gràcies per tot TONI!

 

PERÒ CADA COP QUE L'ART DE CONSTRUIR S'ALLUNYA MÉS DELS ORNAMENTS S'APROPA MÉS AL GRAN CONSTRUCTOR, QUE EL PORTA ALTRE COP A L'ANTIGUITAT.
Adolf Loos

 

IMG_1862-2.jpg

Quart dia!

Bon dia,
Ester

Tercer dia

Bon dia,
avui ha estat un dia molt carregat d'activitats, de ganes de participar i de construir... hem sabut entendre que a través de diferents suports i disciplines som experts en crear submóns, objectes o sons: és una meravella!

Avui hem parlat de l'Art de Construir a través del DISSENY!

DADA day 3_25.jpg
 


MATÍ

Al matí ens hem separat en quatre grups i hem començat a dibuixar i a dissenyar cabanes. Ha estat molt interessant veure com eren capaços de conceptualitzar les idees i volcar-les sobre el paper, posar-se d'acord i engegar el projecte. Després hem agafat els cargols blaus i totes les caixes i materials que havíem portat de casa i hem anat a una banda del jardí de Palo alto per plantejar la construcció.

DADA day 3_4.jpg

A mig matí han vingut la Lucía Vergara - Aprèski - [DISSENYADORA] i el Rocco Papìa [MÚSICA] i hem fet disseny i so; 

La Lucía ens ha proposat dissenyar objectes amb elements de l'entorn, constuir objectes quoitidians a partir de les necessitats, amb materials que puguessim trobar i fer-los bonics.
És increíble com la Lucía ajunta les idees, les cus i les disposa d'una manera tan elegant. Fa servir referències antigues o recurrents però és deliciós veure-la treballar! Moltes gràcies Lucía per encomenar-nos el teu bon fer!

 

DADA day 3_36.jpg
 

Amb el Rocco hem estat preparant el so amb el cos i la veu i en la segona part del seu taller hem construit instruments de paper. Quina bona música!!!

 

TARDA

Al migdia hem vist la pel.lícula Nausicaä de la Vall del Vent que és una pel·lícula d'animació creada per Hayao Miyazaki el 1984; pel.lícula de culte en el món del manga que parla de construir i de construir-nos!

Més tard, hem sortit al jardí: uns han anat amb la Lucía a acabar els seus objectes i els altres s'han posat a fer cabanes. Feia molta calor però la idea de crear-se un espai i poder estar adins els motivava tant que semblava que no puguessin parar; han ajuntat, han sumat, han tancat, han cargolat i han anat construint els seus petits móns: ha estat increíble!!!!

 

"L’EGO DESTRUEIX I EL LEGO SERVEIX PER CONSTRUIR” 
Tortell Poltrona

dada 3_ 2_28.jpg

 


Tercer dia!

Bon dia,
Ester

 

Segon dia

Bon dia,
avui ja estàvem instal.lats definitivament i els nens i nenes circulaven amb llibertat i autonomia!

La nau de l'ESCOLETA és un refugi preciós que hem vestit amb una gran cortina blanca i amb una moqueta grisa. Aquest any hem posat els possibles desordres dins del magatzem de la nau i ara sí que tot comença a olorar a Dadà!
Queden molts dies i moltes coses boniques per endavant i tenim ganes d'aprendre-les a poc a poc! 

Avui hem parlat de l'Art de Construir a través de dues disciplines més: l'ARQUITECTURA i el MOVIMENT!

dada dia 2_19.jpg
 

MATÍ

Avui hem marxat - a primera hora - cap a la platja; volíem construir una Torre de Babel però ha estat impossible vèncer el seu desig de banyar-se amb la nostra proposta de construir alguna cosa a la sorra.

A mig matí ens han vingut a veure l'Elena Montes [MOVIMENT] i l'Anna Puigjaner [ARQUITECTURA] per presentar-nos les seves propostes i hem estat construint amb els cos i amb l'ànima, amb la voluntat i amb les nostres mans. L'Anna ens ha parlat de les ciutat lineals i de moltes idees entorn a la construcció de la ciutat. Hem retallat les nostres habitacions i les hem ordenades en un racó: a la tarda molt més!

 
dada dia 2_5.jpg
dada dia 2_1.jpg
dada dia 2_23.jpg
 

TARDA

A la tarda l'Anna ens ha propost un taller de pensament i de construcció a través de l'arquitectura de la ciutat. L'Anna Puigjaner és arquitecte i historiadora i ens ha demanat fer un exercici de col.lectivitat: primer ser nosaltres la ciutat - amb els nostres cossos - i després pensar la ciutat a través de les maquetes que havíem fet durant el matí.

Ens ha parlat de conceptes molt interessants com la idea ser i estar, de la necessitat absoluta de la referència amb els altres i amb l'obligació de definir la importància de les coses en l'arquitectura. Hem creat debat i hem treballat amb els quaranta nens en forma d'àgora i ens hem posat d'acord... i ho hem fet des d'un gran silenci! La ciutat necessita silenci per ser repensada.

Finalment hem aplaudit la nostra ciutat perquè l'Anna ens ha dit que - a ella - sempre li porta bona sort! Moltes gràcies Anna per la teva delicadesa i la teva mirada!

 

 


“COM PODEM REAPRENDRE, AVUI, A IMAGINAR JUNTS LA CIUTAT I, PER TANT, 
CONSTRUIR EL MÓN QUE VOLEM?”

Marina Garcés

 

dada dia 2_46.jpg
 

Tercer dia!

Bon dia,
Ester

Primer dia

Bon dia,
avui hem començat els Tallers de l'Art de Construir amb molts nervis i moltes ganes! Alguns érem antics i d'altres eren nous però semblava que tothom estava d'acord que teniem ganes d'engegar aquest projecte.

Queden molts dies i moltes coses boniques per endavant i tenim ganes d'aprendre-les a poc a poc... però avui ens hem conegut! 

La primera setmana volem fer conèixer diferents llenguatges de l'Art de Construir als nens i nenes del Dadà.  Hem volgut començar amb la IL.LUSTRACIÓ!

 

IMG_0632.jpg
 

MATÍ

Primer de tot ens hem presentat i hem explicat una mica el projecte als nens. Hem parlat dels horaris i de les classes i hem decidit que mesclariem edats perquè voliem que aquesta condició aporti diversitat al projecte. Hem ordenat les coses que havien portat i, també, hem repartit càrrecs i tasques per tal de poder treballar en equip.

Hem parat i hem esmorzat!
D'una manera deliciosa els nens poden interrelacionar-se i establir relacions sense cap tipus de problema i després de la pausa es començaven a veure petits grupets amunt i avall.

IMG_0180.jpg
 

Ens construim a poc a poc: amb paraules que ens ajuden a mostrar el que tenim adins, amb mirades que es van entrelligant per ser més còmplices i amb els sons que ens envolten i ens transporten a un món nou i millor! Som individuals i únics però forts i col.lectius!

 

Hem dividit els nens i nenes en dos grups i mentre uns anaven amb la Ilaria i el Rocco [So] al jardí, els altres es quedaven dins l'escoleta per treballar amb l'Aina Bestard [Il.lustració]. Les seves classes tenien molta intenció perquè ens donaven pautes per aprofundir en els nostres sentits, aprendre a mirar, a escoltar o a sentir, a reinterpretar els objectes i donar-los un nou sentit: construir amb altres eines.

IMG_0392.jpg
 

TARDA

Després de dinar ens hem ajuntat tots i l'Aina ens ha proposat de fer-nos un autoretrat: dibuixar en llapis vermell l'exterior i en blau l'interior... quina forma deuen de tenir les pessigolles que tenim adins? 
La seva especialitat és crear móns visuals que es construeixen a partir de capes i capes - visibles i invisibles - i que només podem veure amb lupes màgiques. El resultat ha estat espectacular!: moltes gràcies Aina per ensenyar-nos a construir-nos i a mirar-nos d'altres maneres!

 

Primer dia!

Bon dia,
Ester

Bon dia i benvinguts!

Cartell_A4-02.jpg

 

 

Bon dia a tots!
Ja tornem a ser aquí, una altra vegada, encara que nosaltres fa ja molts dies que mirem quines idees volem explicar i quines propostes volem construir!

Construir és acompanyar als nens a la creació d’allò que habitem i allò que ens habita. Entendre la construcció com un joc d’equilibris per fonamentar i formar el que els nens imaginen.

Posar columnes al que somien i fer-ho possible! 

Els cercarem tot de peces diverses vingudes de l’arquitectura, la música, la literatura… Amb les quals podran construir més enllà del que han vist i, qui sap, si inventar coses noves. Perquè el que volem és construir amb ells - a través de totes les arts - el que tenim al nostre abast per inventar un món nou.

Com sempre, vinculem els tallers d’estiu a un projecte social que pugui obrir els nens a altres realitats; construir-los-hi una nova consciència de món. Aquest any comptem amb la col·laboració de l'Aina Bestard, l'Anna Puigjaner -MAIO-, la Lucía Vergara -APRÈS SKI-, la Júlia Mariscal, la Cristina Carbò, la Clàudia Valsells i el Marc Morro, que a través de la ONG Foundawtion, ha treballat per construir mobles per escoles del Senegal.
 
En definitiva, volem fer aquests tallers per crear les coses d’una altra manera.

Quines ganes de començar i de fer-ho amb vosaltres. Han estat quatre mesos intensos i molta gent treballant però, avui, finalment podrem construir-ho d'una altra manera...

Benvinguts i molt bon workshop a tots!!!!